Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja

Graševina

Grasevina

GRAŠEVINA

Graševina je stara sorta, još neutvrđenog podrijetla. Često se navodi Francuska kao domovina Graševine, ali tamo je nema. Mnogi će je smatrati talijanskom sortom, ponajprije zbog imena koji se naziva u većini zemalja: Riesling sa sufiksom italico, italien, talijanski…. I u slovenskom jeziku riječ „laški“ ukazuje na talijansko podrijetlo. No i u Italiji se uzgaja tek u posljednje vrijeme, i to samo u sjevernom dijelu. Vjerojatno je da se pridjev „talijanski“ vuče od netočnog prijevoda imena Welschriesling, kako se u njemačkoj naziva ova sorta.

Prema nekim izvorima ovu sortu su još Rimljani poznavali u Francuskoj, a kasnije se proširila u Njemačku, Švicarsku, Austriju. U naše krajeve stigla je sredinom 19. stoljeća, najprije u sjeverozapadni dio, a nakon toga se brzo širi prema istoku.

Danas je Graševina naviše raširena u srednjoj i istočnoj Europi, najviše u zemljama bivše Jugoslavije, Mađarskoj, Austriji, Italiji i Rumunjskoj. Prema službenim podacima Graševina pokriva oko 25% ukupnih površina pod vinogradima u Republici Hrvatskoj. Preporučena je sorta za sva naša kontinentalna vinogorja.

SINONIMI:

LAŠKI RIZLING, RIZLING VLAŠSKY, OLASRIEZLING, GRAŠICA

HOMONIMI I POGREŠNI NAZIVI:

RIZLING