Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja

Traminac mirisavi

Traminac

TRAMINAC MIRISAVI

Dugo Traminac intrigira vinogradarsku struku i znanost. Postoje tri varijacije ove sorte koja se razlikuje po boji kožice, tkzv „crveni“, bijeli“ i „ružičasti“ ili „žuti“. Radi se o jednoj sorti koja je vremenom mutirala u nekoliko različitih boja, što potvrđuju i najnovija genetička istraživanja.

Radi se o vrloj staroj sorti koja se dovodi u vezu s antičkom sortom Aminea koju je opisao Plinije Stariji još u I. st. Pr. Kr. Ime se prvi puta spominje 1546., a navodno dolazi od mjesta Tramin (tal. Termeno) u južnom Tirolu u Italiji. Da se radi o sorti potkrepljuje i roditeljska analiza mnogih poznatih sorti vinove loze kojima je Traminac roditelj ili predak – Pinoti, Rajnski rizling, Silvanac zeleni, dok ni jedna od poznatih sorti nije pronađeno da je roditelj ili predak Traminca.

Traminac je tipična kontinentalna sorta, raširena uglavnom u području s hladnijom klimom. Nalazimo ga u Francuskoj, sjevernoj Italiji, Njemačkoj, Austriji, ali i u Sjevernoj Americi, Kanadi i Novom Zelandu. No nalazi se i u području umjerene klime u dijelovima Kalifornije, Mađarske, Srbije i Makedonije. U Hrvatskoj je raširen u svim kontinentalnim vinogorjima, od Zagorja do Iloka i Erduta.

SINONIMI:

GEWÜRZTRAMINER, TRAMINER MUSQUÉ, TRAMINER AROMATIQUE

HOMONIMI I POGREŠNI NAZIVI:

NISU POZNATI